Zamiast wyrzucać podziel się. Co można zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Święta, święta i po świętach... to dla wielu z nas oznacza także mnóstwo jedzenia, które zostało w naszych lodówkach. Co możemy z nim zrobić, aby się nie zmarnowało?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Możemy na przykład przynieść jedzenie do lodówek społecznych, które znajdują się w Płocku w sześciu lokalizacjach:
- W pobliżu sklepów PSS przy ul. Monte Cassino 2, Gierzyńskiego 17, Kochanowskiego 22, Na Skarpie 2a, Miodowej 2, a także przy ul. Rembielińskiego obok sklepu Lewiatan.
Wkładając potrawy własnej produkcji warto szczelnie je zapakować i napisać datę wytworzenia.
Główną zasadą lodówki społecznej jest dzielenie się jedzeniem, dlatego należy z niej brać tylko tyle, ile potrzeba.
𝙕𝙤𝙨𝙩𝙖𝙬𝙞𝙖𝙢𝙮:
- produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości
- produkty zapakowane lub w pojemnikach
- produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane np. torebka ciastek, makaron, ryż
- wyroby własne np. ciasto, zupę, potrawy mięsne, sałatki, przetwory itp. starannie i szczelnie zamknięte, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania
𝙉𝙞𝙚 𝙯𝙤𝙨𝙩𝙖𝙬𝙞𝙖𝙢𝙮:
- produktów przeterminowanych,
- produktów z oznakami zepsucia,
- produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi,
- otwartych puszek czy konserw,
- produktów zawierających surowe jaja,
- produkty z niepasteryzowanego mleka czy surowe mięso.