WiadomościGłówny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem fasolki - znaleziono pozostałości pestycydów!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem fasolki - znaleziono pozostałości pestycydów!

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
Źródło zdjęć: © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny
Redakcja Panorama Płock

17.06.2024 14:15

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki. Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g

Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025

Data ważności jest jednocześnie numerem partii

Kraj pochodzenia: Argentyna

Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce

  • Ostrzeżenie dotyczące żywności
  • Ostrzeżenie dotyczące żywności
[1/2] Ostrzeżenie dotyczące żywnościŹródło zdjęć: © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.