Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem fasolki - znaleziono pozostałości pestycydów!
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny.
17.06.2024 14:15
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki. Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
Data ważności jest jednocześnie numerem partii
Kraj pochodzenia: Argentyna
Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.