„Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” – znamy zwycięzców konkursu
24.03.2024 11:34
Wielkanocny stół w Powiecie Płockim smakuje białą kiełbasą, chrzanem, barszczem, szynką, pasztetem, słodką paschą i babką… A wszystko to okraszone jest miłością, życzliwością, serdecznością i zaangażowaniem –tym, dzięki czemu chce się żyć i chce się… jeść!
Konkurs „Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” ogłoszony został na początku marca. Adresowany był do kół gospodyń wiejskich z Powiatu Płockiego.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie i prezentacja specjałów kuchni regionalnej związanej z okresem Świąt Wielkanocnych. Potrawy oceniane miały być pod względem: oryginalności, doboru oraz walorów smakowych, walorów estetycznych, sposobów ekspozycji oraz przygotowania w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich.
W odpowiedzi na konkurs wpłynęło 11 zgłoszeń, wszystkie koła zakwalifikowały się do drugiego etapu zmagań, którym była degustacja zaproponowanych potraw. A ta odbyła się we wtorek, 19 marca, w siedzibie Starostwa Powiatowego w Płocku!
Komisja konkursowa w składzie: Sylwester Ziemkiewicz Starosta Płocki, Wicestarosta Iwona Sierocka, Dyrektor Wydziału Rozwoju Gospodarczego i Promocji w Starostwie Powiatowym w Płocku Karolina Koper, Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Spraw Społecznych Małgorzata Struzik, Dyrektor Wydziału Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich Dorota Zakrzewska, Prezes Fundacji „Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem” Iwona Marczak miała bardzo twardy orzech do zgryzienia.
Ostatecznie wyniki konkursu przedstawiają się następująco: